Nega stopala

Nega stopala

Stopala nas nose kroz dan. Temelj su naše kuće tj. organizma. Često ih zanemarimo, posebno u zimskim mesecima, a poznato je da je prevencija najvažnija za zdravlje. Tada nas bol uraslog nokta ili kurjeg oka podseti da svaki korak može biti agonija.

Sa Vama ćemo podeliti nekoliko saveta iz našeg tri decenije dugog rada:

 • Higijena stopala

  Svakondevno pranje stopala se podrazumeva. Nakon pranja od izuzetne je važnosti stopala dobro posušiti. Posebnu pažnju obratiti na delove kože između prstiju (dodatni savet: posebnu pažnju obratiti na prostor između 3. i 4. prsta)

 • Udobna obuća i pamučne čarape

  Nekada je teško odoleti atraktivnom modelu cipela, ali neudobna obuća lako može dovesti do žuljeva, kurjeg oka, odvajanja nokta od nokatnog ležišta te javljanja gljivične infekcije tako povređenog nokta. Sintetička vlakna mogu dovesti do pospešivanja znojenja stopala (vlaga je jedan od pospešujućih faktora za razvoj gljivične infekcije pored toplote). Obuću i čarape nemojte menjati sa drugim osobama.

  Nakon što uočite promenu na stopalima pratite je (nokti koji pucaju, menjaju boju, zadebljanja na koži…), ukoliko stanje traje duže od 7 dana, vreme je da se obratite lekaru. Ne budite “sam svoj majstor”, nestručnim tretmanom možete raširiti infekciju virusom, gljivicama ili bakterijama.

 • Pravilno i redovno sečenje noktiju

  Pravilno sečenje noktiju bez odstranjivanja zanoktica će smanjiti verovatnoću javljanja uraslog nokta i upalnih stanja oko nokta. Nokte treba seći ravno, bez zasecanja u polukrug. Zanoktice nakon tuširanja treba blago protrljati peškirom, a potom naneti negujuće ulje za zanoktice

 • Zaštita stopala

  Upotreba papuča u teretanama, javnim kupalištima, spa centrima zaštitiće Vas od virusnih bradavica i gljivičnih infekcija.

 • Nega stopala

  Zdrava stopala treba negovati adekvatnim kremama, negujućim maskama i povremeno treba primenjivati piling kože

  Prepustite negu Vaših stopala timu koji već 30 godina brine o zdravlju i nezi stopala.