Bore

Bore

Kako starimo, supstance koje održavaju kožu glatkom ,kolagen, elastin i hijaluronska kiselina, počinju da nestaju. Kod kože mladih, pravilan raspored slojeva tkiva, bogatih kolagenom i elastinom, koji su gradivni elementi strukture kože, čine da ten bude ujednačen i jedar. Tokom vremena, unutrašnji procesi starenja predodređeni našom genetikom u kombinaciji sa oksidativnim stresom koji izazivaju spoljašnji faktori, kao što je izlaganje suncu, kreću da utiču na to kako naša koža izgleda

Godišnje smanjenje količine kolagena od 1% i poremećaj organizacije dermisa uzrok su gubitka čvrstine kože i pojave finih linija i bora.

Za razliku od gubitka volumena, fine linije i bore je lako uočiti. Prvo se uočavaju na određenim regijama lica:

 • Na čelu

  Na čelu možete uočiti horizontalne linije ili uspravne kod korena nosa, a između obrva. One počinju kao mimičke linije i delom su posledica ekspresivnosti lica. Vremenom se produbljuju

 • Oko spoljnog dela oka

  Na regiji oko spoljnog dela oka fine linije se vremenom produbljuju. Zovemo ih još i smejalice i one se obicno prve pojavljuju. Razlog tome je što je koža na tom mestu tanja i podložnija brazdanju.

 • Nozolabijalne bore

  Nazolabijalne bore se pojavljuju u regiji od nosnog krilca ka spoljašnjim uglovima usana. Pojava ovih bora može biti povezana sa gubitkom volumena, jer im je uzrok i opuštanje kože.

Faktori za nastajanje bora

Bore su neizbežan deo starenja, ali postoje i unutrašnji i spoljašnji faktori koji mogu ubrzati njihov nastanak.

 • Izlaganje sunčevim zracima

  Ako je koža nezaštićena na suncu, UV zraci mogu doprineti pojavi bora. Produženo i ponavljano izlaganje oštećuje kolagen i dovodi do manje elastične, slabije strukture kože, na kojoj lakše nastaju bore. Izlaganje sunčevim zracima ubrzava starenje kože više od svih drugih spoljnih faktora

 • Pušenje

  Okidač za oksidativni stres je pušenje, koje oslobađa slobodne radikale koji potom oštećuju strukturu kože i doprinose razvoju znaka opšteg starenja uključujući i bore. Dodatno, nikotin i hemikalije iz cigareta oštećuju kolagen i elastin u koži.

Protokol

1. Pregled

Prvi korak ka savršenom tenu je pregled kojim lekar pod uvećanjem od 65-650 puta pod usmerenom polarizovanom svetlošću sagleda kožu i do par milimetara u dubinu, ocenjuje stanje, tip, relativnu debljinu kože... Na pregledu će lekar u odnosu na Vašu dijagnozu, stanje kože preporučiti kako kućnu terapiju tako i terapiju koja se sprovodi u našem centru.

Pročitajte više

2. Tretmani

Nakon dijagnostičkog tretmana lica (pogledajte više) , lekar može uključiti niz različitih procedura ( mezoterapiju, fototerapiju i UZ, iFrax, hemijski pilingi, botoks, radiotalasni lifting, crio i heat terapiju, hijaluronske filere ) koje bi ciljano tretirale problem koji rešavamo.

3. Kućna terapija

U pauzi između dva tretmana pacijent kod kuće koristi preparate koji su preporučeni od strane lekara.

4. Kontrola

Kroz redovne kontrole naši lekari prate stanje i napredak.