Rozacea i kuperoza

Rozacea i kuperoza

Rozacea je hronični, zapaljenski, progresivni poremećaj koji se ispoljava u epizodama i zahvata do 10% populacije odraslih. Kako pripada poremećajima preosetljivosti, oni koji pate od nje opisuju neprijatne osećaje kao što su između ostalih peckanje i osećaj vreline - subjektivni osećaji koji su vezani za preosetljivost.Osim ovih simptoma, oni obično imaju i zajapurenost i znakove rasprostranjenog crvenila na obrazima, bradi, nosu i čelu, kuperozu, mrlje i pustule (gnojanice). Povremeno i regija oka može biti zahvaćena što može voditi pojavi čmička i konjunktivitisa (zapaljenja vežnjače).

U najozbiljnijim slučajevima rozacaee, koža može zadebljati i može nastati višak tkiva. Ovo obično zahvata nos i poznato je kao rinofima. Rinofima čini da nos izgleda veliki i kruškastog oblika, i može dovesti do zablude da su oni koji pate od rozacee alkoholičari. Pored ovog rozacea može dati simptome povezane za očima (edem oćnih kapaka i hiperemija konjuktiva).

Koža sklona kuperozi (takođe poznata i kao kuperoza) je takođe stanje kože vezano za preosetljivost, tako da na listi svojih simptoma ima neprijatne osećaje kao što su peckanaje i osećaj vreline. Kožu sklonu kuperozi karakterišu crvenilo, suvoća i osetljivost. Crvenilo je posledica proširenih krvnih sudova koji se zbog oslabljene elastičnosti kože šire, kada dođe do navale krvi u kožu, ali se kasnije ne skupljaju kako se to dešava kod zdrave kože. Koža sklona kuperozi se pojavljuje i povlači u ranim stadijumima, ali kako napreduje u dalje stadijume crvenilo može postati stalno vidljivo na koži.

Tačan uzrok rozacee je nepoznat. Stručnjaci su međutim, identifikovali brojne faktore koji povezuju osobe koje pate od nje.

Bolest obično počinje između 20 i 50 godine. Češće se javlja kod žena nego kod muškarca, i simptomi se kod žena češće ispoljavaju na obrazima i bradi. Kada se javi kod muškaraca, češće napreduje do stadijuma teške rozacee kada se može pojaviti i rinofima.

Kao i rozacea, i kuperoza može biti posledica mnogih činilaca uključujući starosno doba, nasledne činioce i način ishrane.

Najčešći izazivači

Oba stanja pogoršavaju određeni izazivači. Iako to varira od osobe do osobe, najčešće su uključeni:

 • Faktori spoljašnje sredine

  Faktori spoljašnje sredine kao što su izloženost visokim i niskim temperaturama, vetru, sunčevim zracima, vlazi i zagađenju (što obuhvata i duvanski dim) kao i izloženost polenu i izduvnim gasovima.

 • Psihološki faktori

  Psihološki faktori kao što su bes ili stres. Adrenalin, supstanca koja se luči kao reakcija na stres, izaziva zapaljenske procese u koži.

 • Spoljašnji faktori

  Spoljašnji faktori kakvi su određeni mirisi, deterdženti, lekovi za lokalnu primenu (uključujući kortizonske kreme), kao i tople kupke, naporno vežbanje, alkohol, začinjena hrana. Odevanje može imati štetan uticaj. Kao dodatak iritaciji kože, boje i hemikalije koje se nalaze u tkanini, sintetički materjali i materjali koji se ne peglaju, dodatno sadrže različite hemikalije kao što je formaldehid koji može izazvati iritaciju kože i alergije.

 • Mehanički faktori

  Mehanički faktor je povećan pritisak na kožu.