Medicinske obrade

Medicinske obrade

Medicinska obrada podrazumeva korišćenje specijalno dizajniranh instrumenata za rešavanje različitih podoloških problema.

Kod uraslih noktiju omogućavaju isecanje i uklanjanje (inciziju i ekstrakciju) samo dela nokta koji urasta u okolno tkivo i to za samo par sekundi. Ova gotovo bezbolna procedura pacijentu odmah donosi potreban osećaj olakšanja. S obzirom na to da nema nikakvog “sečenja i šivenja tkiva“, pacijent se vraća svakodnevnim aktivnostima odmah. Kako ne postoji nikakva manipulacija korenom nokta, nema ni promene smera rasta i oblika nokta. Dužina lečenja zavisi od mnogobrojnih faktora, pre svega od obima problema, trajanja urastanja, prethodnih intervencija, profesije, discipline pri sprovodjenju terapije.

Kod gljivičnih oboljenja nokatnih ploča, potrebno je posebnim medicinski instrumentima iseći sve što je odvojeno od nokatnog ležišta, a ostatak nokatne ploče se obrađuje do zdravog dela. Kod ovakvog postupka nema ni bola ni krvarenja, i pacijent se vraća svakodnevnim aktivnostima. Tek nakon što se na ovaj način obradi nokatna ploča, pacijent počinje sa upotrebom lokalne terapije protiv gljivične infekcije. Dužina lečenja zavisi od brojnih faktora. Neki od njih su: dužina trajanja gljivične infekcije, sport, profesije, discipline pri sprovođenju terapije.

Kurje oči i bradavice se slojevito uklanjaju (kiretiraju). U slučaju tabanskih bradavica medicinska obrada se dopunjuje radiotalasima ili krioterapijom Cryopenom. Ove procedure svaka na svoj način visokom ili niskom temperaturom dovode do destrukcije ćelija inficiranih humanim papiloma virusom koji je uzročnik ovog oboljenja.

U zavisnosti od kompleksnosti problema, dubine i površine zahvaćenje bradavicama, tretman se ponavlja adekvatan broj puta.