Pregledi

Pregled skenerskopskim aparatom

Najkraći put do uspešne terapije je nepogrešiva dijagnostika pa je zato pre bilo koje terapijske procedure neophodno uraditi temeljni anamnestičko - dijagnostički pregled uz pomoć skenerskopa. Skenerskop zapravo omogućava nekontaktnu dermoskopiju, trihoskopiju i onihoskopiju, tj. posmatranje i analizu struktura kože, dlake i nokta , sočivima različitog uvećanja. Posmatrane strukture mogu videti i sami klijenti tj. pacijenti i na taj način se uveriti u verodostojnost nalaza, koji se mogu snimiti bilo putem video zapisa, ili slike i poslužiti za komparaciju stanja pre i posle tretmana tj. terapije. Skenerskop je kombinacija video - mikroskopa tj. kamere koje omogućava posmatranje promena na površini kože sa različitim uvećanjima i jakog svetlosnog fluksa koji čini kožu transparentnom, što omogućava direktno posmatranje odnosno skeniranje kože, pa se zato i zove skenerskop.

Sočivo 1x je za realan prikaz slike na ekranu. Sa ovim sočivom se uglavnom posmatra stanje kože ili kose vidljivo golim okom, jer je ovde odnos 1:1 tj. nema uvećanja. Ovo je sočivo izbora ako želimo da vidimo kako će nečija šminka ili frizura izgledati na ekranu ili kako to lice izgleda bez šminke tj. da li se uočavaju npr. proširene pore, fleke, bubuljice, bore itd. Slobodno možemo reći da je ovo sočivo za stajling.

Sočivo 50x već daleko bolje vidi od našeg oka, jer uveličava posmatranu površinu za 50 puta i služi za globalnu inspekciju kože i kose tj. da za kraće vreme pregledamo celu površinu i steknemo opšti utisak o stanju posmatrane regije pri čemu uočavamo značajne promene koje ćemo kasnije pogledati sočivima sa još većim uvećanjem

Sočivo 50x uveličava 50 puta, ali je za dermatologiju od izuzetne važnosti jer sadrži polarizovanu svetlost, koja omogućava stvaranje kontrasta između kože i pigmentnih promena na njoj kao i u njenoj strukturi tj. na određenoj dubini kože, što je od velike važnosti za procenu stanja pigmentnih fleka, mladeža, vaskularnih struktura itd. Ovo sočivo je nezamenljivo u ranom otkrivanju melanoma, prekanceroznih stanja kože, gljivičnih oboljenja, vitiliga, seboreje kao i drugih oboljenja kože i kose.

Sočivo 320x je specijalno konstruisano za analizu mikrocirkulacije na nivou kože. Ovim sočivom možemo sagledati oblik i čvrstinu krvnih sudova, brzinu protoka krvi u perifernoj cirkulaciji, posmatrajući protok krvi navrhovima jagodica prstiju..

Digitalna dermoskopija

Dr VAIS je uvođenjem najsavremenijih procedura postao prepoznatljiv i svetski priznat centar u dijagnostikovanju problema kože, kose i noktiju. Ekspertni tim lekara i zdravstvenih radnika se već godinama bavi originalnim terapijskim procedurama za podmlađivanje kože, problemima opadanja kose i deformacijom nokatne ploče.

Danas je teško zamisliti lekara ili medicinski centar koji se bavi problemima kože, a da se pri tome u dijagnostici oslanja samo na klinički pregled, bez upotrebe aparata za bolju vizuelizaciju promena na i u koži.

U Dr VAIS centrima se pored pregleda kože najsavremenijim dijagnostičkim aparatom skenerskopom, koji međutim omogućava da se stanje kože sagleda i do 650x uvećano, uvodi i DIGITALNA DERMOSKOPIJA sa softverskom analizom. Ovo je bezbolna i neinvazivna metoda sa tačnošću od 92-99%. Koristi se za ranu detekciju melanoma, karcinoma kože, mladeža i svih ostalih pigmentnih promena na koži. Izvodi se specijalizovanim instrumentom koji omogućava ne samo mikroskopiju, već i digitalni snimak. Na snimku se dalje analiziraju specifične morfološke strukture koje se ne vide golim okom, a od neprocenjivog su značaja u postavljanju dijagnoze. Ovom metodom se vrši diferencijacija pigmentnih promena na melanocitne i nemelanocitne kao i dalja diferencijacija u okviru ovih grupa. Digitalna dermoskopija omogućava izračunavanje dermoskopskog skora, koji je relativna ocena karaktera promene i određuje njenu dalju „sudbinu“, potrebu za praćenjem ili uklanjanjem. Snimak se čuva i posle određenog vremena upoređuje sa novim nalazom, ukoliko postoji potreba može se proslediti ekspertu na dalju procenu, sve u cilju postavljanja izuzetno precizne dijagnoze.

Melanom, kao jedan od najmalignijih tumora čoveka, u poslednje dve decenije beleži značajan porast u svetu. Jedna od osnovnih odlika melanoma, zbog kojih ima „lošu reputaciju“ je njegovo nepredvidivo ponašanje jer se može javiti u okviru bezazlenog mladeža na koži koji podseća na bradavicu, keratozu, ranicu... Zato je osnovno uočiti bilo kakvu promenu koju nismo do sada imali, ne ignorisati male promene i promene koje nisu bolne. U okviru primarne prevencije tumora kože potrebno je štititi se od sunca, izbegavati solarijume, s obzirom na to da koža pamti i beleži svaki trenutak koji smo proveli na suncu i pravi o tome zapis koji se ne može obrisati. Zato čitavog života, počev od detinjstva, moramo preduzeti mere opreza vezane za izlaganje suncu.

Ko sve treba na pregled?

Sve osobe nakon puberteta, osobe koje imaju puno mladeža, svetle su kože, kose i očiju i lako gore na suncu, treba da obave dermoskopski pregled. Pregledajte sve mladeže koji menjaju oblik, veličinu, boju, bole Vas ili svrbe. Treba obratiti pažnju na kožne promene stečene posle dvadesete i četrdesete godine života, promene koje se izdvajaju i ne liče ni na jednu drugu, jako tamne mladeže i naravno svaki mladež zbog kojeg ste posebno zabrinuti. Dermoskopija ima poseban značaj kod osoba koje su imale melanom i članova njhove porodice.

Iako je osnovna indikacija dermoskopije rana detekcija melanoma, izuzetnu vrednost ima u posmatranju kože uopšte, kao i njenih adneksa: dlake, lojnih i znojnih žlezdi i noktiju, te je zato našla svoju primenu u trihologiji, kozmetologiji i podologiji.

Trihoskopija nam pruža bolji uvid u oblik, boju dlake, izgled njene površine, postojanje preloma. Daje nam podatke o strukturi i omogućava razlikovanje normalne i abnormalne dlake. Dermoskopskim sagledavanjem samog kapilicijuma, folikula i folikularnih otvora, možemo uočiti postojanje inflamacije, peruti, čepove sebuma u folikularnim otvorima, gljivičnu infekciju ili hemijsko oštećenje dlake i kože.

Neprocenjiva vrednost dermoskopije u kozmetologiji, ogleda se u mogućnosti sagledavanja ne samo onoga što je na površini kože već i dubljih slojeva. Posmatranje vaskularnih struktura, lojnih žlezdi i uočavanje upalnog procesa dok je još u razvoju, omogućava bolju dijagnostiku akni, rozacee, seboroičnog dermatitisa i drugih kožnih stanja.

Dermoskopom možemo posmatrati i nokat, preciznije sagledati njegovu površinu, ivice, subungvalne prostore, te bolje ustanoviti postojanje anomalija u rastu i obliku nokta, prisustvo infekcija, vaskularnih ili pigmentnih promena.

Osnovni zadatak lekara je prevencija i otkrivanje patoloških promena još dok su u začetku i mogućnost lečenja i izlečenja najveća. Iz tog razloga je gotovo nezamislivo ne upotrebiti dermoskop, koji iskusnom i obučenom lekaru omogućava da uoči ono što oku nije dostupno.