Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis je genetsko oboljenje povezano sa narušenom barijernom funkcijom kože i sa poremećajem imunološkog sistema.

Simptomi atopijskog dermatitisa na licu su slični simptomima atopijskog dermatitisa bilo gde na telu: koža je suva i crvena, svrbi i sklona je iritaciji. Neki ljudi takođe osećaju bockanje i/ili peckanje na koži. Češanje pogoršava simptome, a koža se može oštetiti, inficirati i može doći do zadebljanja.

Atopijski dermatitis na licu, kao i svi oblici atopijskog dermatitisa, naročito je česta pojava kod beba i dece i obično se javlja kada imaju između dva i šest meseci starosti. Obrazi i čelo su oblasti koje često prve bivaju zahvaćene, ali se atopijski dermatitis može proširiti na ostale delove tela kako deca rastu.

Kod mnoge dece sa godinama prođe ovo stanje, ali se ono može zadržati i do odraslog doba, a kod nekih odraslih osoba se atopijski dermatitis javlja na licu iako ga nisu imali kao deca. Atopijski dermatitis kod odraslih može se javiti na skalpu, čelu i obrazima, iza ušiju i na osetljivom području oko očiju. Simptomi variraju od osobe do osobe, u zavisnosti od godišnjeg doba, čak i iz dana u dan, a oboljenje ima dve karakteristične faze:

  • Upalna ili akutna faza kada koža najviše svrbi i najviše je sklona iritaciji
  • Faza mirovanja između upalnih faza

Atopijski dermatitis lica posebno je stresan jer je toliko vidljiv. Iako nije zarazno, ovo oboljenje deci i odraslima može izazvati probleme u socijalnom životu, kao i nisko samopouzdanje. Poznato je da ima značajan uticaj na kvalitet života obolelih i njihovih porodica.

Okidači zavise od osobe do osobe ali mogu uključivati vremenske uslove, zagađenje, stres, osetljivost na alergene i druge spoljašnje faktore kao što su gruba sredstva za čišćenje lica ili neodgovarajuća šminka.

Simptomi atopijskog dermatitisa takođe su i njegovi okidači. Kada vas lice svrbi, usled češanja dolazi do razmnožavanja bakterije Staphylococcus Aureus, koja dovodi do infekcije kože. Ova infekcija izaziva zapaljenje i svrab koji pogoršavaju stanje: začarani krug poznat i kao ciklus atopične kože.

Ne postoji poznati lek za atopijski dermatitis, ali postoje koraci koje možete preduzeti da biste ublažili upalne faze (njihovu ozbiljnost, kao i da biste smanjili učestalost njihovog javljanja), produžili period između upalnih faza i umirili i negovali kožu tokom upalne faze.