Fototerapija i ultrazvuk

Laserska biostimulacija i PDT-LED sistem za podmladjivanje

Laserska biostimulacija i PDT-LED sistem za podmladjivanje

PDT (Photo Dynamic Therapy) i LED (Light Emitting Diodes) su rezultat savremene foto dinamske tehnologije, prema kojoj svetlosti različitih talasnih dužina utiču na aktivnost fibroblasta povećavajući njihovu aktivnost i do pet puta. PDT aktivira citohromatsku C –oksidazu u mitohondrijama ćelija proizvodeći energiju za ubrzanu sintezu DNK i RNK kao i eliminaciju mrtvih ćelija epiderma. Kao High-tech produkt, PDT – LED sistem koristi svetlost sa 99% čistoće, talasne dužine 640nm (crvena) i 415 nm (plava) uz mogućnost kombinovane terapije. Zato je i polje indikacije jako veliko, akne, opekotine, rane, alopecija, razne forme dermatitisa, rozacea, vitiligo, psorijaza, ožiljci, fleke, strije...

Crvena svetlost LED lampe biva absorbovana selektivno od pigmentnih struktura i krvnih sudova dovodeći već pomenutim mehanizmom delovanja do regeneracije i podmlađivanja kože.

Plava svetlost inhibira upalne procese izazvane Acne Bacillusom. Pod dejstvom svetlosti aktivira se porfirin koji sadrži Propinoni Bacterium Acnes i pri tom procesu hemijske deaktivacije oslobađa se velika količina reaktivnog kiseonika koji predstavlja otrovnu okolinu za Pr.acnes. Ubijajući bakterije dolazi i do odstranjenja upalnog procesa na koži tj. akni. Za razliku od većine tretmana podmlađivanja kože koji izazivaju oštećenje vezivnog tkiva, LED tehnologija jača prirodne snage organizma, bez ikakvog štetnog uticaja na zdravlje za razliku od UVA i UVB zraka.

IPL (Intense Pulsed Light) fotorejuvenacija

Intense Pulsed Light je svetlosni izvor sa širokim spektrom emisije od 560 – 1200 nm. Metod rejuvenacije kože bazira se na moćnim emisijama kontrolisane svetlosne energije. Impuls snažnog svetlosnog talasa, koji se emituje u veoma kratkim vremenskim intervalima u vidu fleša, u direktnom kontaktu sa kožom, absorbovan je u tkivima od strane pigmentnih struktura i melanina u samoj koži, hemoglobina u kapilarima i tu svetlosnu energiju transformišu u termičku energiju sa progresivnim efektima rejuvenacije.

Savremena fotodinamska tehnologija potvrđuje da svetlosti različitih talasnih dužina utiču na aktivnost fibroblasta povećavajući njihovu aktivnost aktiviraju citohromatsku C – oksidazu u mitohondrijama ćelija proizvodeći energiju za ubrzanu sintezu DNK i RNK kao i eliminaciju mrtvih ćelija epiderma.

Savremeni IPL aparati, bez obzira što jakom toplotom na nivou pigmentnih tkiva progresivno “spaljuju” označene ćelije, ne oštećuju okolna tkiva, jer imaju specifičan način odvođenja toplote i hlađenja tretiranog dela kože, čime ne samo da štite kožu od opekotina, već i smanjuju subjektivni osećaj bola u vidu peckanja.

Važno je napomenuti da koža ne sme biti preplanula jer postoji rizik od opekotina, niti se sme eksponirati prirodnom ili veštačkom sunčanju (solarijumi) četiri nedelje nakon tretmana.

U sunčanom periodu godine treba koristiti preparate sa zaštitnim faktorom 30 pa naviše. Fotosenzitivni preparati, kao što su oni koji sadrže derivate A – vitaminske kiseline, AHA kiseline, jaki vitaminski kompleksi, pilinzi, kao i neki lakovi, mogu dovesti do pojave fleka.

Nakon tretmana ne koristiti šminku i druge preparate za negu kože 24h. Lice umiti samo vodom. Ukoliko se javi osećaj sličan peckanju kože nakon sunčanja, koristiti 30 minuta hladne komprese ili LED.

Aktivne infekcije kože, dermatitis, ekcem, herpes tip 1 i tip 2 su kontraindikacije za izvođenje IPL tretmana. Primena Roakutana u poslednjih šest meseci, veoma tamna koža, opekotine od sunca, trudnoća su relativne kontraindikacije te i naši lekari ne savetuju u tom periodu primenu IPL tretmana.

Polje indikacija je veoma široko. IPL rejuvenacija daje odlične rezultate u tretiranju: benignih pigmentacijskih lezija (fleka, sunčanih fleka, postporođajnih fleka, staračkih fleka i ostalih pigmentacija), vaskularnih lezija na licu (rozacea, proširene pore i ožiljci od akni), neželjene dlačice na licu i telu, opuštena koža lica, vrata, dekoltea i ruku, anti-age tretmani bora, jer je stimulacija produkcije kolagena jako izražena nakon IPL rejuvenacije – koža je blistavija, svežija i bore su pliće nakon kure IPL rejuvenacije.

IPL rejuvenacija se radi u seriji 5 tretmana, u periodu od 3 nedelje do mesec dana. Tretmani su izuzetno komforni, neinvazivni i traju svega par minuta.

Pre prvog IPL tretmana svakom klijentu se uzima detaljna anamneza, radi skenerskopski pregled kože i regije koja će biti tretirana i dijagnostički tretman lica kojim se koža na najbolji način priprema za IPL rejuvenaciju, a klijent upoznaje sa svim procedurama i daljom kućnom negom.

Ultrazvučni piling (UZ špatula)

O spoljašnjem izgledu kože uglavnom odlučuje površni sloj epiderma koji čine odumrle ćelije. Što je taj sloj deblji, koža izgleda umornije, deluje beživotno i staro. Ukoliko je površinski sloj tanji, koža izgleda svežije i mlađe. Zato je neophodno da bar jednom mesečno uklonite zadebljali sloj sa površine kože. Ova kozmetološka procedura naziva se piling i u tu svrhu koriste se supstance, preparati ili aparati. Sve vrste pilinga možemo podeliti na mehaničke, hemijske i biološke. UZ piling spada u mehaničke aparaturne procedure za uklanjanje izumrlih slojeva kože, na vrlo blag, neagresivan način, tako da je idealan za suvu, dehidriranu kožu, sklonu pucanju kapilara, koja ne trpi nikakve druge pilinge osim ultrazvučnog i biološkog.

Masna i problematična koža takođe je jedna od glavnih indikacija za UZ piling, jer je i ona podložna infekcijama i pojavi crvenila.

UZ piling izvodi se specijalnim elektrodama-spatulama:

  • Trapezoidna sa frekvencom od 25 kHz, za snažan piling na licu i telu
  • Kockasta sa frekvencvom od 28 kHz za umereni piling lica i tela

Pomoću UZ narukvice, koja se čvrsto fiksira oko ručnog zgloba klijenta, pravimo strujno kolo. Na taj način se uz pomoć električnog tj. voltažnog indukcionog metoda, podešavanjem voltaže sprovodi vrlo slaba električna struja u Vaše telo, tako da se nečistoće i ostaci kozmetičkih proizvoda na površini Vaše kože lako odstranjuju metodom dezinkrustracije.

UZ spatula, zahvaljujući snažnim vibracijama uzrokuje vrlo finu molekularizaciju tečnosti pretvarajući tečnost u paru, koja prodire duboko u kožu, emulguje i odstranjuje komedone, tj. lojne čepove u porama, a dezintegrisane, mrtve ćelije na površini kože uklanja u vidu pršteće pare.

UZ piling je idealna metoda za čišćenje aknozne kože, može se ponavljati svakodnevno do potpune sanacije upala, ili razbijanja i pražnjena belih komedona, kroz postojeće otvore na koži.

Nakon UZ čišćenja kože, odstranjene mrtve ćelije, kao i nečistoće iz i sa kože, možete jasno videti, ako sondu potopite u čašu vode.

Hidratacija kože nakon UZ pilinga, najbolje se postiže ampulom hijaluronske kiseline. Promenom polariteta UZ aktivnu supstancu unosimo u dublje slojeve kože tehnikom „peglanja“ UZ spatulom.

UZ pulsni talasi revitalizuju kožu, a hidrantnu ampulu pretvaraju u paru, čime ona dublje prodire u kožu.

UZ tretmani daju dugotrajne i vidljive rezultate jer istovremeno povećavaju hidrataciju epiderma, stimulišu vezivno tkivo, povećavaju mikrocirkulaciju krvi i limfe i izazivaju tonifikacije mišićnog tkiva.

Zato su indikacije za primenu UZ tretmana gotovo beskrajne: akne, bore, celulit, ožiljci, fleke, strije...

Ultrazvučni tretman (Sonoforeza)

Sonoforeza podrazumeva upotrebu ultrazvučnih talasa u tretmanima lica. Jedan od najbitnijih efekata je toplotni efekat, takođe aktivira i mikrocirkulaciju i podstiče limfnu drenažu. U kozmetičke svrhe sonoforeza se koristi za dublje prodiranje preparata jer ultrazvučni talasi svojim mikro vibracijama i toplotnim efektom aktiviraju otvaranje ćelija, te se svi aktivni sastojci, koje nanosimo na kožu u potpunosti upijaju, za razliku od klasičnog unosa ručnom masažom lica.

Još jedna od funkcija sonoforeze je obnavljanje oštećenih ćelija, a s druge strane poboljšanje cirkulacije krvi i metabolizma kože. Na taj način se uklanja višak vode, podstiče aktivnost fibroblasta i produkcija kolagena i elastina.

Kao opuštajući tretman idealan je za negu kože lica i područja oko očiju.