Tretmani hiperpigmentacija

Tretmani hiperpigmentacija (fleka)

Hiperpigmentacija nastaje usled prekomerne proizvodnje melanina, pigmenta koji daje prirodnu boju našoj koži, kosi i očima, na pojedinim delovima kože. Tu prekomernu proizvodnju izaziva mnoštvo faktora, ali se glavni mogu povezati sa izlaganjem sunčevim zracima, genetskim faktorima, starosnim dobom, hormonskim uticajima i povredama ili zapaljenjem kože.

Savremena medicinska dostignuća kao i razvoj farmaceutskih preparata su danas stale na put ovim medicinskim problemima kože.

Mezoterapija needle tehnikom ili dermapenom

Mezoterapija needle tehnikom ili dermapenom uz aplikaciju određenih mezokoktela su tretman broj jedan u našim centrima. Visoko koncetraovani mezokokteli na bazi inkapsuliranog ekstrakta arbutina i sladića koji deluju tako što blokiraju enzima tirozinazu i samim tim i stvaranje eumelanina i feomelanina. Tretman se radi jednom mesecno, a broj tretmana je individualan i prilagođen svakom pacijentu ponaosob.

IPL tretman

IPL tretman (Intense Pulsed Light) je moćni svetlosni izvor sa širokim spektrom emisije od 560 – 1200 nm. Emituje svetlost u veoma kratkim vremenskim intervalima u vidu fleša. U direktnom kontaktu sa kožom, absorbovan je u tkivima od strane pigmentnih struktura i melanina u samoj koži, hemoglobina u kapilarima i ta svetlosna energija biva transformisana u termičku energiju sa progresivnim efektima rejuvenacije i uklanjanja pigmentovanih promena sa kože.

Hemijski pilinzi

Hemijski pilinzi uklanjaju površinski sloj kože (mrtvi sloj ćelija epiderma), što omogućava koži da se regeneriše. Sa druge strane aktivna supstanca iz pilinga samim tim lakše dopire do najdubljeg sloja epiderma i utiče na izbeljivanje pega i fleka nastalih pod uticajem različitih faktora. Prvi korak u izvođenju hemijskog pilinga je adekvatna priprema kože, koja ima ulogu da detaljno očisti , odmasti i pripremi kožu kako bi piling bolje delovao. Nakon pripreme precizno nanosimo odgovarajući hemijski piling, a koncentraciju i vrstu hemijskog pilinga određuje lekar prema tipu i stanju kože koje se utvrđuju na skenerskopskom pregledu. Od nanošenja hemijskog pilinga pa do njegove neutralizacije, sve vreme pratimo reakciju kože, a očekivano vreme reakcije je 5 do 10 minuta. Tokom hemijskog pilinga prisutno je blago do intenzivno peckanje koje prestaje nakon neutralizacije. Sama procedura je bezbolna, komforna i kratko traje. Nakon hemijskog pilinga prisutno je blago do intenzivno crvenilo (u zavisnosti od vrste i dubine prodiranja pilinga) na tretiranoj regiji koje brzo prolazi. Većina hemijskih pilinga može da se radi tokom cele godine uz obaveznu i adekvatnu zaštitu od sunca. Hemijske pilinge možemo da kombinujemo sa ostalim procedurama, čime postižemo brže, bolje i dugotrajnije rezultate svih tretmana.

Pomenute procedure izvode seritifikovani doktori medicine.

Proceduru koju izvode terapeuti je ultrazvučno ubacivanje seruma vitamina C u dublje slojeve kože.