Akne

Akne

Acne vulgaris (inflamatorno oboljenje kože uzrokovano promenama na nivou pilosebacealne jedinice) je najrasprostranjenije kožno oboljenje u visokorazvijenim industrijskim zemljama. Obično počinje u toku puberteta, u skladu sa hormonskim promenama, а može trajati i u odraslom dobu. Oko 80-90% mladih je u određenoj meri pogođeno ovim problemom, a 20-30% njih će potražiti lekarsku pomoć. Sve veći broj odraslih, naročito žena, takođe ima akne kasnije tokom života.

Kod pojave akni, koža postaje masna i nastaju otvoreni i zatvoreni komedoni (miteseri i beli komedoni) na licu, a često i na vratu, ramenima, grudima i leđima. U umerenim i ozbiljnijim slučajevima, koža postaje crvena i pojavljuju se upaljene papule i pustule. Akne mogu izazvati emocionalni stres, biti dosadno uporne i mogu dovesti do postupalne hiperpigmentacije (PIH) i/ili trajnih ožiljaka.

Faktori koji uslovljavaju patogenezu akni

 • Seboreja

  Seboreja je rekomerno lučenje sebuma. Fiziološki, lojne žlezde luče masnu supstancu poznatu kao sebum, koja služi za podmazivanje kose i kože. Proizvodnju sebuma može podstaći niz problema, kao što su hormoni, klimatski uslovi, određeni lekovi i genetika

 • Hiperkeratoza (ili hiperkeratinizacija)

  Hiperkeratoza je zadebljanje spoljnog sloja kože (stratum corneum). Neredovno ljuštenje mrtvih, rožnatih ćelija kože (korneocita) blokira kanal lojne žlezde i narušava ili prekida izlučivanje sebuma. Kada koža proizvodi višak sebuma (seboreja) i mrtve ćelije ostanu na koži (hiperkeratoza), oni se mogu nakupiti oko folikula dlake i zajedno stvoriti mekan čep. Taj čep može izazvati oticanje zida folikula i stvaranje zatvrenog (belog) komedona ili, ako je čep blizu površine, otvorenog komedona (mitesera).

 • Bakterijska kolonizacija

  Bakterije koje obično bezopasno žive na koži (Cutibacterium acnes) se gomilaju i mogu potom kolonizovati začepljene folikule, izazivajući papule, pustule, nodule ili ciste.

 • Zapaljenje

  Posledica je crvena i zapaljena koža. U težim slučajevima akni, zid folikula puca u kasnoj fazi zapaljenja. Lipidi, masne kiseline, korneociti, bakterije i fragmenti ćelija se oslobađaju, izazivajući dodatna duboka zapaljenja u okolnom tkivu.

Smatra se da hormoni imaju ulogu u stvaranju akni, zbog čega se akne najčešće javljaju kod tinejdžera (mada ljudi svih uzrasta mogu dobiti akne). Porast androgena i kod dečaka i kod devojčica u pubertetu podstiče lojne žlezde da luče više sebuma nego što je koži potrebno.

Pored količine hormona koji cirkulišu po telu, pojačana osetljivost lojnih žlezda je takođe značajna za razvoj akni.

Lojne žlezde su naročito osetljive na hormone, pa se akne u odraslom dobu mogu pojaviti kod žena sa hormonski izazvanim stanjima, kao što je sindrom policističnih jajnika. Psihološki stres takođe može biti okidač akni kod odraslih žena.

Protokol

1. Pregled

Prvi korak ka savršenom tenu je pregled kojim lekar pod uvećanjem od 65-650 puta pod usmerenom polarizovanom svetlošću sagleda kožu i do par milimetara u dubinu, ocenjuje stanje, tip, relativnu debljinu kože... Na pregledu će lekar u odnosu na Vašu dijagnozu, stanje kože preporučiti kako kućnu terapiju tako i terapiju koja se sprovodi u našem centru.

Pročitajte više

2. Tretmani

Nakon dijagnostičkog tretmana lica (pogledaj više) , lekar može uključiti niz različitih procedura ( mezoterapija, fototerapija i UZ, iFrax, hemijski piling ) koje bi ciljano tretirale problem koji rešavamo.

3. Kućna terapija

U pauzi između dva tretmana pacijent kod kuće primenjuje lokalnu terapiju koja je na pregledu prepisana.

4. Kontrola

Kroz redovne kontrole naši lekari prate stanje i napredak.