Opadanje kose na pečate

Opadanje kose na pečate

Alopecia areata (opadanje kose na pečate) predstavlja opadanje kose u obliku krugova različitih veličina, bez prisutva vlasi. Pečati se pojavljuju iznenada, naglo i zahvataju najčešće kožu glave, ali i druge delove tela, poput obrva, trepavica, brade i ostalih kosmatih povrsina (pazuh, ruke, noge i pubična regija).

Uzroci su razni, ali u osnovi svih etioloških faktora navodi se autoimuna reakcija. Genetski (nasledni) faktor može imati veliku ulogu u pojavi opadanja kose na pečate kod osoba mlađih od 30 godina.

Rizik je izuzetno visok i ako pacijent ima astmu, probleme sa štitnom žlezdom, vitiligo ili anemiju, problem sa sinusima, zubima kao I upalom krajnika ili infekcijom usne duplje. Takođe, ako je osoba pod stresom ili ima nezdrav režim ishrane, može se pojaviti opadanje kose na pečate.

Javlja se kod osoba oba pola, kao i svih starosnih dobi.

Jako osetljiva grupa pacijenata jesu deca, kod kojih je emocijalni kao i psihogeni faktor jako bitan okidač. Stoga je u takvim situacijama neophodna dopunska terapija od strane psihologa ili psihijatra.

Terapija kod alopecije areate je individualna. Potrebno je da se uradi pregled skeneroskopskim aparatom kao i inspekcija celog tela. Na taj nacin se utvrđuje stanje kože glave, aktivnost folikula kao i njihov energetski potencijal. Na osnovu toga lekari postavljaju dijagnozu i određuju adekvatnu terapiju.

Protokol

1. Pregled

Prvi korak kod problema sa kosom i kožom glave je skenerskopski pregled kože glave kojim lekar pod uvećanjem od 50 do 650 puta utvrđuje kakav je energetski potencijal kapilicijuma i postavlja tačnu dijagnozu.

Pročitajte više

2. Tretman i terapija

Nakon pregleda lekar u dogovoru sa Vama osmišlja individualnu, po Vašim potrebama formiranu terapiju. Tretmani se sprovode u našem centru (mezoterapija, laserska biostimulacija, oksigenoterapija) dok se terapija (u vidu šampona, losiona, ampula i sl.) sprovodi u kućnim uslovima.

Mezoterapija

Laserska biostimulacija

Oxy tretman kose

Ostali tretmani

3. Kontrola

Kroz redovne kontrole naši lekari prate stanje i napredak.