Ostale fizikalne procedure

Mezoporacija

Mezoporacija je tretman kojim se putem naizmeničnih struja određene frekvencije unose bioaktivne supstance koje se klasičnom primenom teško ili gotovo nikako ne mogu aplikovati dublje u mezoderm. Utvrđeno je da kod takvog nanošenja preparata, kao i kod primene ostalih dosadašnjih bioloških tretmana, svega oko 10 % aktivne supstance prodire u dublje slojeve kože. Takođe, poznato je da su određene bioaktivne supstance velike molekulske strukture i ne mogu da penetriraju kroz kožu. Mezoterapija bez igle, tačnije mezoporacija, omogućava da se apsorpcija primenjenih aktivnih supstanci (hijalurona, kolagena, vitamina i ostalih biostimulanasa) poveća i do 99% na dubini do 1 cm, odnosno do 65% na dubini do 6 cm, što pruža zaista izvanredne mogućnosti u različitim estetskim tretmanima.

Tretman mezoporacije se preporučuje za kožu od 20 godina do 70 godina, jer po tipu kože se bira aplikacija odgovarajućeg koktela. Vreme trajanja tretmana je 15-20 minuta, a preporučuje se serija od 4 tretmana jednom nedeljno za postizanje najboljih rezultata.

  • Mehanizam delovanja:
  • Ćelijska membrana se sastoji od dvojnog lipidnog sloja koji odvaja citoplazmu (u kojoj se u osnovi odvijaju svi procesi hemijske razgradnje hranjivih materija i stvaranja energije potrebne za sve ćelijske funkcije i životne aktivnosti) od spoljašnjeg sadržaja. Kroz lipidnu ćelijsku membranu molekuli mogu prolaziti difuzijom prema striktno definisanim biohemijskim i elektrofiziološkim uslovima. Sastavni deo građe ovog dvojnog sloja su “proteinske pore” ili “hidrofilni kanali” koji imaju funkciju da omoguće prolaz malih molekula i jona kroz ćelijsku membranu. Pre nekoliko godina je otkriveno da ovi “kanali” mogu biti kratkotrajno aktivirani odnosno otvoreni i dodatno prošireni posebnim fizičkim impulsima kojima se deluje na ćeliju postupkom koji se naziva elektroporacija.

    Elektroporacija je prema tome fenomen indukovan dejstvom specifičnih električnih impulsa tačno određenih karakteristika na ćelijsku membranu, koji su sposobni da generiraju privremene hidrofilne (vodene) kanale – mezopore – tako da aktivne supstance, bilo da su to kozmetički preparati ili lekovi, mogu kroz njih penetrirati u ćeliju.

  • Zašto no needle mezoterapija?
  • Zato što je mezoterapija bez igala (mezoporacija) alternativa klasičnoj mezoterapiji za osobe koje zbog straha od igle izbegavaju klasičnu mezoterapiju, a žele da reše problem opuštene kože, bora, fleka, akni, celulita i strija. Mezoporacija je proces koji omogućava unos aktivnih materija u tkivo na dubini ekvivalentnoj mezoterapijskim injekcijama.

  • Na kom principu radi no needle mezoterapija?
  • Sam mezoterapijski tretman je zasnovan na 4 modaliteta od kojih je za razumevanje samog procesa delovanja najznačajnija elektroporacija ili mezoporacija. Pod dejstvom pulsne naizmenične struje stvara se elektromagnetno polje pod čijim uticajem se formiraju privremeni vodeni kanali - mezopore i to upravo u zaštitnom lipidnom sloju između epiderma i derma, koji omogućavaju unos aktivnih materija u dublje slojeve kože.

Oksigenoterapija

Starenje je konstantni proces slabljenja odbrambenih i metaboličkih funkcija ćelija. Između ostalih uzroka, veliki udeo u starenju ima i smanjenje aktivnosti antioksidativnog sistema kao transporta kiseonika.

Kiseonik razlaže stare ćelije, stimuliše produkciju kolagena i elastina, povećava eliminaciju toksina, ubrzava metabolizam, dovodi do vazodilatacije (širi krvne sudove), povećava aktivnost leukocita (belih krvnih zrnaca), i primenjenog antibiotika.

Zbog svega navedenog jasno je da je polje indikacija za oksigenoterapiju jako široko, te se ona može primenjivati kod akni, rozacee, hiperpigmentacija, ekcematome, atopijske kože, devitalizovane, umorne pušačke kože. Tretmani kiseonikom su primenjivi kod svih tipova kože, svih uzrasnih kategorija i u toku svih godišnjih doba.

Oksigenoterapija je bezbolna neinvazivna metoda nakon koje je koža zdravijeg izgleda, jedra, čvrsta, sjajnija, fine bore nestaju, a duboke postaju pliće. Preporučuje se jedan tretman nedeljno i serija od 4 tretmana za dugoročne efekte, ili kao „blic tretman“ za posebne prilike. Tretman traje od 10 minuta do 45 minuta.

HF D'arsonval tretman

Primena visokofrekventne struje u kozmetologiji je u širokoj upotrebi i pratilac je brojnih tretmana pre svega higijenskog tretmana lica. Princip rada aparata zasniva se na dejstvu visokofrekventne struje i produkcije ozona, čime se omogućava dezinfekcija, podstiče epitalizacija kože. Takođe pospešuje ishranu kože, eliminaciju štetnih produkata, deluje antibakterijski, sužava pore i smanjuje sekreciju lojnih žlezdi. D’arsonval uspesno resava problem crvenila i otoka nakon kozmetičkih tretmana.

Talasi visoke frekvencije poboljšavaju protok krvi i promovišu regeneraciju ćelija u oštećenim oblastima. Sama po sebi visoka frekvencija je veoma slična ultrazvučnoj terapiji, jer deluje na sličan način - korišćenjem elektromagnetnih talasa.

Pored direktne metode koristi se i tapkajuća metoda. Staklena elektroda dodiruje kožu naizmenično, pri čijem odizanju od kože se pojavljuje niz iskrica koje pobuđuju površinu tkiva i na taj način se ubrzava mikrocikulacija i umiruju se upalni procesi.

Tretman nije invazivan i nema neželjenih efekata