Zrela koža

Zrela koža

Sredinom dvadesetih godina života, koža počinje da se menja i u zavisnosti od njene konstitucije, kao i spoljašnjih uticaja, pre ili kasnije pojaviće se znaci starenja. U tipične promene spadaju gubitak vlage i elastičnosti, što dovodi do osećaja zategnutosti te stoga koža traži pažnju i zaštitu putem pojačane nege.

Zrela koža definiše se skupom prirodnih promena povezanih sa procesom starenja. Na promenu strukture kože utiču : genetski faktori, nikotin, zagadjenje vazduha, hladnoća, vetar, nedostatak vitamina A, C i E, menopauza, pridružene bolesti i fotooštećenje (oštećenje kože kao posledica Sunčevog zračenja).

Koža muškaraca stari na isti način kao i koža žena, ali njihov organizam manje remete hormonalne promene. Štaviše, muška koža je deblja, prokrvljenija i elastičnija. Međutim, sklona je dubljim borama (mimične bore).

Karakteristike zrele kože

 • Prisustvo bora

  Izloženost suncu produbljuje mimične bore koje su uzrokovane kontrakcijama mišića što je kod mladih reverzibilno, a kod starijih je permanentno.

 • Koža je tanka i suva

  Debljina kože postaje ponekad toliko mala da se kroz nju naziru sitne vene. Sa druge strane, kod osoba koje su veoma bile izložene suncu, koža je deblja, žućkasta.

 • Opuštenost

  Gubitak elastičnosti dermisa u kombinaciji sa efektima gravitacije izaziva opuštenost nabora na obrazima, vratu i kapcima

 • Nedostatak tonusa

  Kada se uštine, finoća kože postaje očigledna i koža se ne vraća brzo u prvobitan položaj.

Protokol

1. Pregled

Prvi korak ka savršenom tenu je pregled kojim lekar pod uvećanjem od 65-650 puta pod usmerenom polarizovanom svetlošću sagleda kožu i do par milimetara u dubinu, ocenjuje stanje, tip, relativnu debljinu kože... Na pregledu će lekar u odnosu na Vašu dijagnozu, stanje kože preporučiti kako kućnu terapiju tako i terapiju koja se sprovodi u našem centru.

Pročitajte više

2. Tretmani

Nakon dijagnostičkog tretmana lica (pogledajte više) , lekar može uključiti niz različitih procedura ( mezoterapiju, fototerapiju i UZ, iFrax, hemijski pilingi, botoks, radiotalasni lifting, crio i heat terapiju, hijaluronske filere

3. Kućna terapija

) koje bi ciljano tretirale problem koji rešavamo.

4. Kontrola

U pauzi između dva tretmana pacijent kod kuće koristi preparate koji su preporučeni od strane lekara.