Hemijski piling

Hemijski piling

Hemijski piling predstavlja poceduru uklanjanja površnog sloja epiderma. Hemijski piling dubinski čisti pore, reguliše produkciju i sebuma (koža se manje masti i usporava se punjenje pora), popravlja teksturu kože i podstiče sintezu kolagena u dubljim slojevima kože. Cilj hemijskog pilinga je da ukloni mrtvi sloj ćelija epiderma i omogući koži da se regeneriše. Postoji više vrsta hemijskih pilinga , a koji će se primeniti zavisi od tipa i stanja kože. Najčešće indikacije su masna koža, akne, proširene pore i mitiseri, dehidrirana koža, hiperpigmentacije, ožiljci od akni, sitne bore i devitalizovana koža.

Mehanizam dejstva hemijskih pilinga:

 • Masna i aknozna koža

  Uspostavljaju seboregulaciju, smiruju upalne procese

 • Proširene pore i mitiseri

  Dubinski čisti izvodne kanale lojnih žlezda i sužava pore, smanjuje pojavu mitisera

 • Dehidrirana koža

  Omogućava dublje prodiranje preparata za hidrataciju, vraća vlažnost i vitalnost

 • Hiperpigmentacije

  Izbeljuje pege i fleke nastale od sunca, akni,...

 • Sitne bore i devitalizovana koža

  Postepeno ublažava sitne bore i revitalizuje kožu

Površni hemijski piling

Površni hemijski piling se najčešće radi sa kiselinama od 20% – 35% u zavisnosti od proizvođača i vrste kiseline koja se koristi. Kiseline koje se koriste za površne hemijske pilinge su: glikolna, mandelična, limunska, laktobionska, salicilna, azelaična, kojična kiselina… Najčešće ga koristimo kao pripremni piling za druge procedure i dublje pilinge. Njegova prednost je ta što ne zahteva oporavak kože, nema ljuštenja kože i crvenila. Koža nakon hemijskog pilinga je sjajna, zdrava i spremna da primi sva blagotvorna dejstva budućih tretmana i preparata koji se koriste. Ovim hemijskim pilingom se postiže blaga eksfolijacija (perutanje koje se ne vidi golim okom).

Srednje duboki hemijski piling

Srednje duboki hemijski piling koristimo za tretiranje ožiljaka, hiperpigmentacija, finih bora, akni i strija. Ovo je hemijski piling veće jačine koji se najčešće radi trihlorsirćetnom kiselinom (TCA). Upotrebljavaju se hemijski pilinzi sa 15%, 25% i 35% TCA kiseline u zavisnosti od stanja kože klijenta. Koža nakon ovog pilinga je crvena, zatim na nekim delovim potamni i ljušti se u proseku 7 dana. Ljuštenje kreće najčešće nakon trećeg dana. Koža se ljušti u tankim, providnim ili tamnim skvamama (ljuspicama, listićima). Cilj ovog pilinga je i stimulacija fibroblasta, ćelija odgovornih za stvaranje kolagena i elastina. Ovi hemijski pilinzi se rade u zimskom periodu.

Duboki hemijski piling

Duboki hemijski piling je najčešće na bazi fenola i koristi se za dubinsko podmlađivanje kože. Ova vrsta pilinga zahteva dug period oporavka, te se iz tog razloga prednost daje drugim metodama koje ne zahtevaju period oporavka ili zahtevaju znatno kraći period oporavka.

Način izvođenja tretmana

Prvi korak u izvođenju hemijskog pilinga je adekvatna priprema kože, koja ima ulogu da detaljno očisti, odmasti i pripremi kožu kako bi piling bolje delovao. Nakon pripreme precizno nanosimo odgovarajući hemijski piling, a koncentraciju i vrstu hemijskog pilinga određujemo prema tipu i stanju kože. Od nanošenja hemijskog pilinga pa do njegove neutralizacije, sve vreme pratimo reakciju kože, a očekivano vreme reakcije je 5 do 10 minuta. Tokom hemijskog pilinga prisutno je blago do intenzivno peckanje koje prestaje nakon neutralizacije. Sama procedura je bezbolna, komforna i kratko traje. Nakon hemijskog pilinga prisutno je blago do intenzivno crvenilo (u zavisnosti od vrste i dubine prodiranja pilinga) na tretiranoj regiji koje brzo prolazi. Većina hemijskih pilinga može da se radi tokom cele godine uz obaveznu i adekvatnu zaštitu od sunca. Hemijske pilinge možemo da kombinujemo sa ostalim procedurama, čime postižemo brže, bolje i dugotrajnije rezultate svih tretmana.