Urastanje noktiju

Urastanje noktiju

Urastao nokat možemo prepoznati po pojavi crvenila, otoka, bola, a pored nokta se vrlo često uočava granulacija, koja je u narodu poznata kao “divlje meso” koje na minimalan dodir krvari.

Nastaje kao posledica zadiranja bočne ivice nokta u okolno tkivo. Do urastanja nokta dolazi zbog lošeg sečenja noktiju, nošenja tesne obuće, a ostali faktori rizika su genetika, gojaznost, vrlo često se javlja kod sportista, profesionalnih vojnika.

Urastao nokat obično zahvata palčeve nogu i u ovakvim slučajevima neophodan je medicinski tretman kojim se iseca urasli deo, kao i granulacije stvorene oko samog nokta. Tretman nije bolan i nema krvarenja. Ali ako su palčevi otečeni i pod upalom najčešće se prvo propisuju antibiotici do smirenja procesa, a tek nakon toga se obrađuje nokat. Nakon razmekšavanja uraslog dela nokta uz pomoć losiona koji ujedno deluje i blago anestetički na okolno tkivo, pomoću ekskavatora vrši se prepariranje nokta tj. oslobađaju se urasle ivice nokta. Specijalnim instrumentima skidaju se hiperkeratolitične naslage oko nokta. S obzirom da se radi medicinska obrada, a ne čupanje nokta, intervencija se izvodi samo odsecanjem uraslog dela nokta pod određenim uglom. Ovako obrađen nokat omogućava okolnom tkivu da se regeneriše tako da pri rastu nokta sama nokatna ploča se usmerava, što se prati i kontroliše na kontrolnim posetama.

Protokol rešavanja uraslih noktiju

1. Pregled

Neophodno je prvo obaviti podološki pregled skenerskopskim aparatom kojim lekar pod uvećanjem od 650 puta može da utvrdi tip promene, koliko je duboko napredovala i na koji način tj. kojom podološkom procedurom je treba tretirati.

Pročitajte više

2. Tretman

Sledeći korak je primarna medicinska obrada koja obuhvata isecanje dela nokta koji pravi pritisak na okolno tkivo izazivajući reakciju istog.

Pročitajte više

3. Terapija

Nakon obrade se nastavlja sa svakodnevnim aktivnostima, nema perioda oporavka ili bolovanja jer se procedura obavlja nehirurškim metodama. Dobićete uputstva za primenu lokalne, kućne terapije i dolazićete na redovne kontrolne medicinske obrade.

4. Kontrola

Koliko će kontrolnih tretmana biti potrebno zavisi od velikog broja faktora: koliko dugo traje problem, od imunog odgovora Vašeg organizma, brzine rasta nokta, koliko ćete biti dosledni u primeni terapije. Ukoliko je urastanje posledica deformacije nokta lekar može savetovati i upotrebu korektivnih kopči.

Pročitajte više