Kako zbog fiziološkog procesa starenja, ali i čestih patoloških promena, usled bolesti, uzimanja lekova, kod starijih osoba dolazi do niza promena na koži glave i kosi koje rezultuju proređenjem kose.

Smanjenje gustine ili gubitak kose kod pripadnika kako ženske, tako i muške populacije, može dovesti ne samo od estetskih smetnji, već vrlo česato i psihičkih i zdravstvenih problema.

Tokom procesa starenja dolazi do smanjenja aktivnosti melanocita i pojave sedih vlasi, povećava se broj tankih i srednjih vlasi, a smanjuje procenat debelih vlasi. Takođe dolazi do starenja samih folikula u smislu njihove inaktivacije i involucije, pa prestaju stvarati dlake jer je sve veći broj folikula u telogenoj fazi.

U Dr VAIS centrima se uz pomoć skenerskop aparata, upotrebom različitih vrsta sočiva, može utvrditi vitalni potencijal kapilicijuma, i jasno diferenciranje, aktivnih, latentnih i atrofičnih folikula. Tako jasno određivanje stadijuma proređenja, kao i postojanja promena na koži glave (masnih čepova, upalnih reakcija, peruti i dr.), jedina su jasna smernica u određivanju individulanih terapijskih i rejuvenacijskih metoda.

Proces starenja se ne može zaustaviti, ali adekvatnim nutritivnim i fizikalnim tretmanima možemo reaktivirati fazu rasta dlake i povratiti izgubljeni kvalitet kose. Upotreba SOFT lasera kao i PDT-LED fototerapije, značajna je u prevođenju latentnih u aktivne folikule. Sa istim ciljem rejuvenacije primenjuje se i mezoterapija kože glave, PRP (terapija krvnom plazmom). Za osobe kod koje se postojećim metodama rejuvenacije ne može postići značajno poboljšanje stanja kože glave, niti povratiti gustina kose, postoje razne protetičke mogućnosti. SMH preparat, kapilarne proteze i sistemi u zavidnoj meri mogu poboljšati izgled osobe pogođene gubitkom kose, a time i njeno unutrrašnje zadovoljstvo sobom, koje se odražava na sve sfere života.

starenje koze glave

FaLang translation system by Faboba