Svakog dana na koži glave imamo:

  • dlake koje rastu (anagena faza koja traje 3-6 godina)
  • dlake koje umiru (katagena faza involucije dlake koja traje oko 3 nedelje)
  • dlake koje opadaju, do 100 dlaka dnevno (telogena faza mirovanja i opadanja koja traje 2-6 meseca)

Na mestu opale dlake počinje da se razvija nova, koja u normalnim uslovima raste 0,3 mm dnevno i tako iz jednog folikula izraste oko 25 ciklusa tj. generacija dlaka, ali od puberteta pa na dalje kvalitativni i kvantitativni život dlake se skraćuje pod negativnim dejstvom kako endogenih tako i egzogenih faktora.

Cilj mezoterapije je da poboljša kvalitet dlake koja raste i tako produži život istoj. Broj dlaka koje opadaju biće daleko manji od onih koje rastu i koje imaju odličan kvalitet, koji omogućava da se proguste i pokriju prosvetljene zone kapilicijuma bez da se poveća broj dlaka u anagenoj fazi.

Jednostavno, stimulacijom keratinocita na veću produkciju keratina prečnik, tj. dijametar dlake se povećava, pa se povećava i gustina kose. Sa druge strane ako je ampulirana terapija ili mezoterapija praćena i laserskom ili LED biostimulacijom, onda i same mitohondrije dobijaju preko ovih punjača, energiju potrebnu za normalan metabolizam dlake.

U ovako stvorenim idealnim uslovima (higijena + hrana + energija + zaštita) sav vitalni potencijalkapilicijuma biva aktiviran u cilju stvaranja „idealne“ dlake koja se razlikuje od dlake do dlake, od pacijenta do pacijenta, u zavisnosti od skenerskopskog nalaza na početku terapije. To znači dakod atrofičnih i cikotricijalnih tj.ožiljnih alopecija, gde je došlo do odumiranja korena dlake, ponovni rast dlake nije moguć nikakvim medikamentozno-fizikalnim procedurama.

U svim ostalim slučajevima gubitka kose, bez obzira na uzroke koji su do toga doveli, ako je skenerskopski nalaz pozitivan tj., ako kapilicijum raspolaže dobrim vitalnim potencijalom (latentni i aktivni folikuli kao i dlake u inicijalnoj fazi rasta) mezoterapija je najefikasnije rešenje za obnovu i rast kose. Posebno dobri rezultati postižu se kod alopecije areate, kod opadanja kose posle porođaja i periodu dojenja, kao i kod nekih drugih formi telogenog efluvijuma ( jesenje opadanje kose, stres, rigorozne dijete itd.).

Mezoterapija je neophodni i sastavni deo postoperativne rehabilitacije kapilicijuma nakon transplantacije kose i sa tretmanima se počinje 30 dana nakon operacijekako bi se obezbedila adekvatna ishrana i razvoj transplantiranih folikula. Intenzivna terapija traje oko 6 meseci. Broj tretmana je od 6-8 u zavisnosti od stanja po formuli 4+4. To znači da se prva četiri tretmana izvode na 15 dana a preostalih na 1 mesec. Nakon toga sledi terapija održavanja na 3-4 meseca po jedan tretman.

Mezohair“ ili „Mezopecia“ se izvodi ručnim injektovanjem koktela (ređe se koristi pištolj), špricem od 10cc i iglom 276-0,4 x 4mm, multipunkturalnom superficijalnom napaž tehnikom. Intervencija je bezbolna i beskrvna, a stimulacijom AQ tačaka možemo reći i relaksirajuća.

U Francuskoj se više od 25 godina koristi mezohair koktel sa 2% Procainom u Conjonctilnoj podlozi.

Biotin (vit. B8) stimuliše rast i razvoj folikula dlake, a istovremeno ima i antiseboreičnu ulogu.

Bepanten (Dexpanthenol ili vit.B5 ili acid pantothenique) je neophodan za razvoj i regeneraciju epitela, kao i za očuvanje hidrolipidne zaštite kože.

Procain (Procaine chlorhydrate) omogućava vazodilataciju i bolju ishranu tj. revitalizaciju folikula prethodnim nutrimentima.

Conjonctyl (monomethyltrisilanol orthohydroxybenzoate de sodium) ima jaku trofičnu akciju na vezivno tkivo.

Nakon intervncije „mezohair“ najbolje je nastaviti tretman LED lampom kako bi folikul dobio i potrebnu energiju za normalan metabolizam dlake.

12 sati nakon tretmana treba izbegavati pranje kose ili brijanje glave, a 36 sati nakon tretmana izbegavati bazen i bilo kakve hemijsko-frizerske procedure(farbanje, mini-val...)

Prvi rezultati vidljivi su nakon otprilike 2 meseca, a skenerskopskim pregledom pozitivni znaci stimulacije mogu se videti već posle 30 dana tj. nakon 2 tremana.

Klinička ispitivanja su pokazala da je „mezohair“ najefikasniji način za unos aktivnih supstanci do nivoa folikula dlake. To je najkraće i najsigurnije ponovno vraćanje izgubljene kose, a samim tim i samopouzdanja kod većine pacijenata, koje u mnogomo zavisi i od našeg spoljašnjeg izgleda.

Predloženi „mezohair“ koktel je odbren i prihvaćen od strane AFME-AA, Francuske Asocijacije lekara estetičar, čiji je član i dr Vesna A. Ignjatović-Stojiljković (Dr VAIS), a više informacija o mezoterapiji kod opadanja kose možete dobiti ovde...

mezoterapija kose

FaLang translation system by Faboba