Krioterapija je kontrolisana destrukcija tkiva smrzavanjem tečnim kriogenima. Predstavlja korišćenje hladnoće u terapijske svrhe. Do oštećenja tkiva dolazi zbog formiranja intracelularnog i ekstracelularnog leda.

Smenjivanje smrzavanja i odmrzavanja dovodi do prekidanja ćelijskih membrana. Proteini i fosfolipidi se denaturišu, dolazi do ishemije kapilara, arteriola i venula i njihove okluzije trombusima. Posledica svega ovoga je nekroza tkiva. Krioterapija je efikasna metoda lečenja velikog broja kožnih promena (virusne bradavice, dermatofibromi, hipertrofični i keloidni ožiljci, seboroične keratoze, vaskularne promene).

Kako se dobro toleriše od strane pacijenata, pogodna je i u dečjem uzrastu. Dr VAIS centri su jedni od retkih na Balmkanu koji krioterapiju sprovode kriopenom (CrioPenn). Ovaj aparat je nalik velikoj olovci, u njemu je ampula sa tečnim azotom (87%) omogućava precizno zamrzavanje ćelija na čak -89oC, bez nus pojava. Tretmani se ponavljaju na 7 do 14 dana, i traju od 2-3 minuta.

krioterapija

FaLang translation system by Faboba