Urastao nokat možemo prepoznati po pojavi crvenila, otoka, bola, a pokraj nokta se vrlo često uočava granulacija, koja je u narodu poznata kao “divlje meso” koje na minimalan dodir krvari.

Nastaje kao posledica zadiranja bočne ivice nokta u okolno tkivo. Do urastanja nokta dolazi zbog lošeg sečenja noktiju, nošenja tesne obuće, a ostali faktori rizika su genetika, gojaznost, vrlo često se javlja kod sportista, profesionalnih vojnika.

Urastao nokat obično zahvata palčeve nogu i u ovakvim slučajevima neophodan je medicinski tretman kojim se iseca urastao deo, kao i granulacije stvorene oko njega. Tretman nije bolan i nema krvarenja. Ali ako su palčevi otečeni i pod upalom najčešće se prvo propisuju antibiotici do smirenja procesa, a tek nakon toga se obrađuje nokat. Nakon razmekšavanja uraslog dela nokta uz pomoć losiona koji ujedno deluje i blago anestetički na okolno tkivo, pomoću ekskavatora vrši se prepariranje nokta tj. oslobađaju se urasle ivice nokta. Specijalnim makazicama skidaju se hiperkeratolitične naslage oko nokta, a ako ima i granulacija onda se one tretiraju keratolitičkim losionom, jer bi u slučaju njihovog odsecanja došlo do velikog krvarenja. S obzirom da se radi medicinska obrada, a ne čupanje nokta, intervencija se izvodi samo odsecanjem uraslog dela nokta pod određenim uglom. Isečena ivica je oštra i kao takva bi još više iritirala okolno tkivo, pa se zato obrađuje specijalnim konusnim sočivom rotacionog abradera. Ovako obrađen nokat omogućava okolnom tkivu da se regeneriše tako da pri ponovnom rastu nokta nokatna ploča pronađe svoj pravi put.

 

urastao nokat 01

urastao nokat 02

FaLang translation system by Faboba