Telogeni efluvijum je veoma često i složeno stanje kose koje pogađa sve uzraste i češće – žene. Nakon androgene alopecije, ovo predstavlja drugi najčešćii uzrok opadanja kose i razlog obraćanju lekaru za pomoć.

Normalno je da je oko 80-90% dlaka u aktivnoj fazi rasta (anagena faza), dok je ostatak u tzv. telogenoj (pasivnoj) fazi rasta. Kod telogenog efluvijuma se dešava da veliki broj dlaka istovremeno ulazi u ovu pasivnu faza rasta i opada. Najčešće pogađa srednji deo glave, retko sa strane (temporalno) i pozadi (okcipitalno). Pacijenti obično ne izgube svu kosu, ali ona postaje difuzno tanka i slaba, a često se skalp jasno nazire. Tipično se vidi da se kosa gubi temporalno u prednjoj liniji kose (slično muškim zaliscima) i pacijentkinje subjektivno navode da im je rep izgubio volumen. U izraženijim slučajevima, telogeni efluvijum pogađa i obrve, pubičnu i pazušnu dlaku. Folikuli dlake nisu trajno oštećeni, samo se mnogo više njih nalazi u pasivnoj fazi rasta nego što je normalno. Iz tog razloga, što se ranije počne sa terapijom, veća je mogućnost da se uspori ili zaustavi opadanje kose, a dlake vrate u aktivnu fazu rasta. Postoje dva oblika ovog oboljenja: kod jednog, opadanje kose nastupa naglo i najveći deo kose se izgubi već u prva dva meseca od nastupanja telogenog efluvijuma (akutni oblik), i drugo, kod koga dlaka postepeno opada, ulazi duže u svoju pasivnu fazu rasta, tako da opadanje perzistira oko 6-8 meseci (hronicni oblik), nakon čega se smiruje.

Zašto dolazi do nastanka telogenog efluvijuma?

Ima toliko razlicitih faktora koji uzrokuju ovo stanje. Klasični telogeni efluvijum nastaje posle porođaja. Naime, estrogeni koji se intenzivno luče tokom 9 meseci trudnoće jako povoljno utiču na rast kose i produžavaju anagenu (aktivnu) fazu rasta kose. Po porođaju, smanjuje se lučenje estrogena i kosa sada ulazi u pasivnu fazu. Sva dlaka koja je sinhronizovano trebalo da opada tokom devet meseci, iznenada počinje da opada dovodeći do telogenog efluvijuma. Većina žena nakon samo par meseci uspeju da se izbore sa ovim i njihova kosa povrati svoj volumen.

Određeni lekovi dovode do hroničnog telogenog efluvijuma poput antidepresiva, beta blokatora,antiepileptika... Određena stanja kao što su vakcinacije, hirurški zahvati, visoka febrilnost mogu dovesti do telogenog efluvijuma.
Fiziološki efluvijum je sezonsko opadanje kose. Najčešće se javlja nakon leta kada je dlaka produžila fazu rasta, da bi nas sačuvala od jakog letnjeg sunca. Zato na jesen veći broj dlaka ulazi u fazu ispadanja i može trajati čak i do 100 dana.

Bitno je naglasiti da telogeni efluvijum bilo koje etiologije jeste jedno reverzibilno stanje, nakon koga se kosa obnavlja.

Važno je znati da telogeni efluvijum može biti udružen sa drugim stanjima koja dovode do opadanja kose, najčešće sa androgenom alopecijom i alopecijom areatom.

telogeni efluvijum

FaLang translation system by Faboba