Seboroični dermatitis je hronično oboljenje kože koje je praćeno crvenilom i perutanjem, a ponekad i blagim svrabom. Uzrok seboroičnog dermatitisa nije poznat, ali se smatra da je povezan s povećanom produkcijom sebuma i razvojem gljivice Pityrosporum ovale (novi naziv Malessezia furfur).

Češće se javlja kod osoba s genetskom predispozicijom. Značajnu ulogu imaju i imunološki poremećaji, pa se primećuje pogoršanje simptoma u stanju stresa i povećanog opterećenja organizma. Stanje pogoršavaju i suvo i hladno vreme, konzumiranje alkohola i slane hrane. Bolest se javlja u pubertetu kao posledica povećane sinteze androgena i povećane produkcije sebuma, a najizraženija je u srednjim godinama. Bolest muči oko pet odsto populacije, a češća je kod muškaraca nego kod žena. Javlja se i kod novorođenčadi, ali je u tom slučaju prolaznog karaktera i simptomi nestaju posle nekoliko meseci.

Na kosmatom delu glave javljaju se jasno ograničena ružičasto-crvena polja prekrivena masnim žućkastim ljuspama (skvame) koje su debele i teško se skidaju. Promene mogu da se prošire na čelo, vrat i područje iza ušiju. Seboroični dermatitis može da zahvati ivice očnih kapaka (seboroični blefaritis). Ivice kapka su crvene, prekrivene skvamom, a često se javlja i ispadanje trepavica. Kao komplikacija može nastati bakterijska superinfekcija, pa crvenilo postaje izraženije, svrab je intenzivniji i javlja se neprijatan miris. Blaži oblik bolesti je perut u kosi bez crvenila. Oboleloj koži prija umereno izlaganje suncu, pa se tokom letnjih meseci simptomi ublažavaju ili povlače.

U terapiji se primenjuju antimikotici u prvom redu ketokonazol u vidu šampona ili losiona, primenjuju se i kortikosteroidi koji smanjuju inflamaciju, a u slučaju sekundarne bakterijske infekcije i antibiotici lokalno ili peroralno.

 

seboroicni dermatitis

FaLang translation system by Faboba