Šta su mladeži?

Mladeži, su dobroćudne pigmentne (obojene) promene na koži, najčešće braon do crne boje. Najveći broj mladeža je veličine od par mm do 1 cm.
Većina mladeža su bezopasne promene na koži, ali postoje i mladeži sa većom šansom za nastanak melanoma u njima i zbog toga je redovan monitoring ( praćenje) istih veoma važan korak u ranom otkrivanju melanoma i ostalih karcinoma kože.

Kako nastaju mladeži?

Mladeži predstavljaju nepravilno grupisanje i rast melanocitnih ćelija u koži. Melanocitne ćelije proizvode pigment melanin koji daje boju koži i prirodno nas štiti od prekomernog oštećenja kože od sunčevog UV zračenja. Ove ćelije u našoj koži treba da budu pravilno raspoređene (nikad dve zajedno) pokrivajući čitavu površinu kože ravnomerno, sa izuzetkom dlanova i tabana.

Kada nastaju mladeži?

Jedan broj mladeža uočavamo već na rođenju i te mladeže zovemo urođenim mladežima, svi ostali mladeži se smatraju stečenim. Najveći broj njih se pojavljuje tokom prvih 20 godina života, a ostali mladeži mogu nastati i kasnije.

Prirodne promene na mladežima tokom života.

Vremenom će najveći broj mladeža lagano posvetleti i postati ispupčeniji. U nekim periodima mladeži potamne, npr. posle sunčanja, kod tinejdžera i u trudnoći. Određeni mladeži će dobiti dlačice. Mali broj mladeža može spontano nestati tokom vremena. Jedan broj se tokom života neće promeniti.

Tipovi mladeža

Tipični mladeži (obični ili regularni) su najčešće veličine do 6 mm u prečniku, jednobojni, od svetlo braon do crne boje, simetričnog izgleda, jasnih ivica. Oni nastaju tokom prvih 20 godina života, svojom veličinom prate naš rast, ali ne menjaju bitnije svoj izgled i boju.

Tipičan mladež može biti u ravni kože, ispupčen (iznad ravni kože) ili viseći, može biti sa ili bez dlaka.

tipicni mladezi

Atipičan mladež se od ostalih mladeža razlikuje po svojoj veličini, boji, izgledu i obliku.

Atipičan mladež je veći od 6 mm u prečniku, višebojan, nepravilnog oblika (asimetričan) a ivice su mu isprekidane, izreckane ili nejasne. Ovo su osobine koje se mogu uočiti golim okom.
Kada atipični mladež ima histopatološke karakteristike koje su daleko bliže melanomu negotipičnom mladežu, postavlja se dijagnoza Displastičnog mladeža.

faktori rizika od mladeza

Zbog ovakvih karakteristika mnogi ga smatraju "prekancerozom" odnosno stanjem koje direktno vodi u melanom. Međutim, činjenica je da displastični mladež predstavlja samoveću mogućnost za nastanak melanoma ali ne i da će svaki to postati. Od svih melanomapola nastane u postojećem displastičnom mladežu a druga polovina melanoma nastaje napotpuno zdravoj koži.

Pregled i dijagnostika mladeža

Pregled mladeža na osnovu njihovog izgleda kao i na osnovu osobina, zovemo kliničkim pregledom (pregled okom ili uz pomoć lupe). Na osnovu kliničkog pregleda lekar ne postavlja dijagnozu, već mladeže deli na tipične (sa malim rizikom) i atipične (sa velikim rizikom za nastanak melanoma). Nakon kliničkog pregleda lekar se opredeljuje za one mladeže koji su atipični i potencijalno sumnjivi i za njih predlaže dermoskopsku dijagnostiku.
Klinički pregled se savetuje svima, ali pre svega osobama sa faktorima rizika za nastanak melanoma i/ili sa rizičnim mladežima.

Uklanjanje mladeža

Uklanjanje mladeža se može vršiti iz estetskih ili medicinskih razloga. Oba povoda su opravdana i potpuno bezbedna ukoliko se pravilno izvede intervencija.
U zavisnosti od kliničke i dermoskopske slike, moguće je uklanjanje mladeža radiotalasnom ili klasičnom hirurgijom, o čemu odluku donosi lekar nakon sprovedene dermoskopije. Svaki uklonjeni mladež obavezno se mora poslati na patohistološku analizu radi potvrde dijagnoze. Procedura uklanjanja mladeža laserom ne omogućava slanje promene na patohistološku analizu i ne preporučuje se. Na mestu gde je bio mladež, a uradjena intervencija uvek ostaje neka vrsta ožiljka. Kako će ožiljak izgledati zavisi od regije sa koje je mladež skinut i metode koja se koristi.
Svakim uklanjanjem mladeža postajemo sve bezbedniji jer se uklonjena promena sa kože više ne može maligno izmeniti. Neophodno je obratiti se lekaru ukoliko primetite nastajanje novog mladeža ili ako se na već postojećem pojavi svrab, crvenilo, bol, promena oblika, promena pigmenta, nestajanje mladeža u nepravilnom obliku, pojava kraste ili krvarenja.
Ako se mladež nalazi na mestu stalne iritacije kao što su stopala, nokatne ploče, brkovi, brada, pojas poželjno je dermoskopski pratiti mladež na godišnjem nivou ili ga preventivno ukloniti.

Uklanjanje mladeža radiotalasima

Ova metodom se uklanjanje mladeža obavlja radiofrekventnom strujom i praktično isparavanjem kože na mestu gde prolaze radiotalasi. Velika prednost ove metode je što je komforna i brza za pacijenta - traje do pet minuta, bez stavljanja konaca, krvi ili bola nakon intervencije. Ožiljak nakon radiotalasnog uklanjanja mladeža je veoma često prihvatljiviji nego od hirurške intervencije. Uklonjen mladež može da se pošalje na patohistološku analizu i ukoliko su ćelije mladeža počele da se menjaju to će se uočiti pod mikroskopom.

Radiotalasima se mogu uklanjati sledeći mladeži:
Mladeži veličine do 7mm, pravilnih struktura.
Mladeži koji se uklanjaju iz estetskih razloga.
Mladeži koji se nalaze na mestu stalne iritacije a još uvek se nisu izmenili.

uklanjanje mladeza radio talasima

Koji su faktori rizika kod mladeža?

Ukoliko su mladeži prisutni u veoma velikom broju na koži tela, predstavljaju faktor rizika za nastanak melanoma. Kod osoba koje imaju preko 20 mladeža, savetuje se potpuno izbegavanje i zaštita od Sunca, povremeni samopregled mladeža i jednom godišnje pregled kod specijaliste dermatologa sa dermoskopijom, radi blagovremenog otkrivanja promena na mladežu i pravovremenog uklanjanja.

Pregledajte sve mladeže koji menjaju oblik, veličinu, boju, bole Vas ili svrbe. Treba obratiti pažnju na kožne promene stečene posle dvadesete i četrdesete godine života, promene koje se izdvajaju i ne liče ni na jednu drugu, jako tamne mladeže i naravno svaki mladež zbog kojeg ste posebno zabrinuti. Dermoskopija ima poseban značaj kod osoba koje su imale melanom i članova njhove porodice.

FaLang translation system by Faboba