Šta je hirzutizam?

Hirzutizam je pojava dlakavosti kod žena na androgen-senzitivnim područjima (na¬usnice, obrazi, brada, oko areola dojki, gru¬di, središnja linija trbuha, glutealni predeli i unutrašnja gornja trećina butina, odnosno, na mestima gde se dlake u žena normalno ne pojavljuju, a u muškaraca se normalno nalaze i predstavljaju sekundarnu seksualnu karakteristiku.

Najčešći uzroci hirzutizma

Najčešći uzrok hirzutizma je sindrom po¬licističnih ovarijuma, ređe kongenitalna adrenalna hiperplazija, „Cushingov” sindrom, insulinska rezistencija, androgen sekretujući tumori, postmenopauzna terapija androge¬nima itd. Uz hirzutizam se može javiti i virilizacija (frontalna ćelavost, muški habitus, atrofija dojki, produbljen glas, uvećanje kli¬torisa i psihičke promene).
Virilizacija je po pravilu prisutna samo kod žena sa veoma izraženim hirzutizmom i znak je izrazito povećane produkcije testosterona.
Lečenje pojačane maljavosti zahteva timski rad dermatologa, ginekologa i endokrinologa. Dlake se mogu uklanjati brijanjem, depilacijom, elektrolizom, laserskom epilacijom itd.

Lečenje pojačane maljavosti

IPL aparat maksimalan efekat – trajni rezultati

Trajna epilacija je neinvanzivna i najefikasnija metoda trajnog uklanjanja neželjenih malja sa tela.

Prednosti IPL aparata:

Bezbedan – uski spektar talasnih dužina svetlosti kod savrmenih ipl aparata omogućava bezbednost svih okolnih struktura kože, kao i zadržavanje zraka samo u pigmentnom sloju, te je oštećenje kože praktično nemoguće.

Praktično bezbolna – procedura epilacije nije bolna. Tokom tretmana možete osećati samo blago peckanje.

Trajni efekat bez nus pojava – nakon tretmana ne ostaju ožiljci i fleke, koža postaje glatka i lepša, pa se samim tim dobija i pozitivan estetski efekat koji je za svaku ženu i muškarca veoma važan.

Šta je potrebno da znate:

Da bi se epilacija uspešno obavila, na tretman bi trebalo doći sa dlačicama dužine od 1 do 1,5 milimetar.
od 3 do 4 nedelje pre tretmana, dlačice ne bi trebalo depilirati voskom, čupati pincetom ili izbeljivati.

Osim pomenutih metoda uklanjanja dlaka u terapiji hirzutizma koristi se i redukcija telesne težine, te primena oralnih antian¬drogena (spironolakton, ciproteron-acetat, finasterid) i oralnih kontraceptiva.

IPL aparat daje odlične rezultate, mada postoji 5% osoba koje ne reaguju na tretmane.

 

hirzutizam

FaLang translation system by Faboba