Predstavlja lokalno ograničenu površinu u vidu okruglih, jasno ograničenih polja na kojima nedostaje dlaka i smatra se dominantnim tipom nasleđivanja. Nažalost nije u potpunosti razjašnjena jer su faktori koji dovode do alopecije areate različiti.U oko 25% slučajeva radi se o genetskoj predispoziciji i smatra se dominantnim tipom nasleđivanje. Emocionalni stres, stalna napetost, poremećeni režim ishrane i još mnogi drugi faktori mogu biti samo okidač za ispoljavanje simptoma ove bolesti. Najčešće se tumači kao autoimuna bolest, mada nisu otkrivena specifična antitela, sem indirektnih dokaza u vidu peribulbarnog limfocitnog infiltrata, udruživanje alopecije areate sa autoimunim bolestima (tireoiditis, alergije, atopije, astma...), čest nalaz različitih organsko-specifičnih antitela i porast kose posle davanja kortikosteroida. Fokaloza i enzimopatije mogu biti uzrok.

Nakon dve i po decenije iskustva, možemo sa sigurnošću reći da je higijenski tretman lica baza uspešne terapije akni, rozacee, seboroičnog dermatitisa i drugih oboljenja kože lica. Takođe se ne može zamisliti ni sprovođenje savremenih tehnika podmlađivanja bez prethodnog „čišćenja“ lica. Higijenski tretman lica u Dr VAIS centrima itekako prevazilazi puko istiskivanje mitisera.

Nedostatak kose, kao jednog od simbola lepote, može prouzrokovati psihološke, socijalne, ali i medicinske probleme. Na koži glave imamo oko 100 000 dlaka, a svaka od njih ima svoj životni vek, koji se sastoji iz tri sukcesivne faze. Anagena faza je faza rasta i traje 3-6 godina, u ovoj fazi je 90% dlaka. Katagena faza je faza mirovanja traje oko dve nedelje i 1% dlaka se nalazi u ovoj fazi. Nakon toga nastaje faza ispadanja ili telogena faza, traje oko 3 meseca, i 9% dlaka je u ovoj fazi.

Opadanje kose tokom trudnoće i nakon porođaja može se ublažiti pravilnom negom. Najbolji izbor su šamponi sa silikonom koji oblažu vlasi, zaglađuju kutikule i sprečavaju isušivanje. Međutim, ni s njima ne treba preterivati jer se silikon može nakupljati na vlasištu i uzrokovati mašćenje.

Poznato je da fiziološki dnevno opadne i do 100 dlaka. Sve preko toga može dovesti do značajnog smanjenja volumena kose, istanjivanja samih vlasi ili pojave proređenja u određenoj regiji kapilicijuma. Na osnovu skenerskopskog pregleda kože glave i detaljno uzete anamneze lekar postavlja tačnu dijagnozu i propisuje individulanu terapiju.

Vodeći uzroci opadanja kose jesu genetska predispozicija, kontinuirano dejstvo muških polnih hormona kao i pozitivna porodična anmneza koju pacijenti navode. Odmah potom nalaze se sistemske bolesti praćene febrilnim stanjem (akutne i hronične), stres, endokrine bolesti (poremećaj u radu štitne žlezde, policistični jajnici), upotreba pojedinih lekova, disfunkcija pojedinih organa (bubreg, jetra), strukturne bolesti same dlake, nutritivni (nedostatak pojedinih elemenata poput Fe, Zn...) i metabolički sindrom koji se danas sve više dovodi u vezu sa opadanjem kose.

FaLang translation system by Faboba