Цел на мезотерапјата е да го подобри квалитетот на влакното кое расте и така да и го продолжи животот Бројот на лакна кои опаѓаат ке биде далеку помал од оние кои растат и кои имаат одличен квалитет што овозможува да се прогустат и да ги покријат просветлените зони а капилициумот без зголемување а влакната во анагена фаза.

Едноставо, со стимулација на кератин се зголемува дијаметарот а со тоа и густината на косата.Од друга страна ако е терапијата пратена со ласерска или ЛЕД биостимулација, тогаш тогаш и митохондриите добиваат енергија потреба за метаболизмот на влакната.

Во вака створени идеални услови (хигиена +храна+еергија+заштита ) целиот биопотецијал се активира со цел стварање на идеално влакно,што зависи од пациен до пациет,и зависи од скенерскоскиот наод на почетокот на терапијата.Тоа значи дека кај атрофични и ожилни алопеции каде коренот изумрел ,повторен раст е невозможен со ниту едни физикално-медикаментози процедури

Во сите останати случаи на губење а коса, без оглед на причините кои довеле до тоа ако скенерскопскиот наод е позитивен т.е ако каплициумот располага со добар витален капацитет ( латентни и активни фоликули како и влакна во иницијална фаза а раст ) мезотерапија е најефикасно ресение за обнова и раст на коса.Посебно добри резултати се постигаат со алопециа ареата, паѓање после породување и период на доење, како и други форми на телоген ефлувиум (есенско опаѓање ,стрес,ригорозни диети)

Мезотерапијата е неопходен и составен дел а постоперативна рехабилитиација на каилициумот по трансплантација а коса и со третмани се почнува 30 дена по операцијата да се обезбеди адекватна исхрана и развој а трансплантираи фоликули.Интензивна терапија трае 6 месеци .Број на третмани е од 6-8 во зависнотс од состојбата по формула 4+4.Тоа зачи првите четири третмани се изведуваат на 15 дена а останатите на 1 месец/по тоа следи терапија а одржување а 3-4 месеци по еден третман.

„Mezohair“ или „Mezopecia“ се изведува со рачно инјектирање на коктел(поретко се користи пиштол) ,шприц од 10 цц и игле 276-0,4 мултипуктурална суперфицијална апаж техника.Интервенцијата е безболна и безкрвна а со стимулација на AQ точки може да се рече и релаксирачка.

Во Фрација повеќе од 25 години се користи мезохеир коктел со sa 2% Procain во конјуктилна подлога.
Biotin (вит. B8) стимулира раст и развој а фоликулот а влакнотот а истовремено има и атисебороична улога.
Bepanten (Dexpanthenol или вит.B5 ili acid pantothenique)е неопходе за развој и регенерација а епител, како и за очувување на хидролипидната заштита на кожата
Procain (Procaine chlorhydrate) овозможува вазодилатација и подобра исхрана и ревитализација а фоликулот со претходните нутритименти .
Conjonctyl (monomethyltrisilanol orthohydroxybenzoate de sodium) има силна трофичка акција на везивно ткиво
По интервенција „mezohair“ најдобро е да се продолжи со третман ЛЕД лампа за фоликулот да добие потребна енергија за нормален метаболизам на влакното.
12 саати по третманот треба да се избегнува миење коса или бричење коса а 36 саати по третманот да се избегнува базен и било кои хемиско-фризерски процедури (фрбање, мини вал ...)

Првите резултати се видиви по два месеца, а со скенерскопски преглед позитиви знаци на стимулација може да се видат по 2 месеца, а скенерскопски преглед може да покаже знаци на стимулација после 30 дена.само по 2 третмана.

Клиничките испитувања покажале дека „mezohair“ е најефикасен начин за внес на активни супстаци до ниво а фоликул на влакната .Тоа е нјакраток и најефикасен начин на враќање на изгубеата коса, а со тоа и самодовербата кај пациентите од што најповеќе зависи и нашиот надвореше изглед.

Предложеиот „mezohair“ коктел е одобре и прифате од страна на AFME-AA, Француската асоцијација на лекари естетичари ,чиј член е и Др Весна А Игњатовиќ-Стојиљковиќ а повеке информации можете да добиете овде..

mezoterapija kose

FaLang translation system by Faboba