Тinea capilliti

Габичната инфекција на скалпот може да биде површна и длабока. Површната често се јавува кај децата и се карактеризира со појава на кружни неинфламаторни лезии со ситно бели лушпи.

Длабоката гливича инфекција се карактеризира со различни знаци во зависност од причината. Може да биде придружена со црвени лезии, инфилтрати, гноење, залепените влакна на косата лесно се корнат (Trichophytia profunda), неинфламирани лезии, обезбоено и скршено влакно. Ако не се третира веднаш, длабоката габична инфекција на скалпот (Microsporia capilliti), може да заврши како цикатрицијална алопеција, без можност за раст на косата.

psorijaza skalpa

FaLang translation system by Faboba