Nije poznat tačan mehanizam nastanka psorijaze, ali većina naučnika smatra da je psorijaza posledica ubrzane deobe ćelija. Ćelije zdrave kože sazrevaju za 28–30 dana i ljušte se s površine kože. Kod obolele kože, ćelijama su potrebna samo tri-četiri dana da sazru, pa se nagomilavaju i formiraju uzdignute crvene lezije na koži. Često je genetski uslovljena. Može se javiti u bilo kom dobu, a okidač za njenu pojavu jesu emotivni stres, virusna ili bakterijska infekcija i lekovi. Alkohol i cigarete pogoršavaju stanje. Manifestuje se zadebljanom, crvenom kožom prekrivenom beličastim debelim ljuspicama, obično bez svraba. Mogu se javiti promene na noktima u vidu jamica. Najčešće se javlja na koži glave i spoljnim stranama ekstremiteta. Ne utiče na folikule dlaka i ne dovodi do opadanja kose.

Psorijaza skalpa tretira se šamponima i mastima koje sadrže katran i topikalnim kortikosteroidima u vidu gela.

Oko 3% populacije boluje od psorijaze i koliko god postoje dobre terapije za ovo oboljenje pacijenti su najčešce nezadovoljni zbog izuzetnog estetskog uticaja oboljenja na njihov život.

Kada se psorijaza najčešće javlja?

Psorijaza se može prvi put pojaviti u bilo kojem dobu života, od odojčeta do iza 60. godine. Dva najčešća pika su sa oko 30 godina i iza 50. godine života. Muškarci i žene podjednako oboljevaju iako se kod žena oboljenje uglavnom ranije manifestuje. Naslednost psorijaze je 35 do 90 % i vrlo je kompleksna a ukoliko jedan roditelj ima dijagnostifikovano oboljenje mogućnost da ga dete nasledi je 15%.

Kako se oboljenje manifestuje?

Psorijaza se može manifestovati sa svega nekoliko promena veličine novčića, sa zadebljanom, crvenom kožom prekrivenom beličastim debelim ljuspicama. Najčešće na laktovima i kolenima, tj spoljnim stranama ekstremiteta. Takodje, može biti praćena učestalim svrabom ali kod manjeg procenta obolelih. Nasuprot ovom opisu kod nekih osoba se pojavljuju ploče na čitavim površinama tela, lica, poglavine, nekada praćene sterilnim gnojanicama.

Psorijaza može čak zahvatiti površinu čitavog tela (eritrodermija), kada je pacijent životno ugrožen. Radi se o imunološkom upalnom procesu kože, koji nije infektivan i ako ga nekada mogu isprovocirati bakterijska žarista u organizmu. Kod 40% obolelih mogu biti zahvaćeni i zglobovi.

Ogromne su varijacije u izgledu i dinamici pojavljivanja oboljenja. Okidači su spoljni faktori, najčešće trauma bilo u smislu virusnog oboljenja, bakterijske infekcije (streptokokna upala grla), bilo emotivnog stresa. Za 2 do 6 nedelja dolazi do pojave prvih promena koje odgovaraju psorijazi. Lekovi, alkohol i cigarete provociraju pogoršanje toka bolesti. Morska voda i umereno sunčanje imaju blagotvoran uticaj na ovo oboljenje. Ipak, izgoreti na suncu često znači opsežne i nove promene oboljenja.

Kako se leči psorijaza?

Terapijski pristup mora biti različit za svakog pacijenta u zavisnosti od oblika i rasprostranjenosti oboljenja.

Ne treba izgubiti iz vida da svako oštećenje kože može dovesti do stvaranja novih promena.

Iako postoji široka paleta načina lečenja psorijaze, gotovo 40% pacijenata je nezadovoljno, najčešće zbog nemogućnosti trajnog izlečenja bolesti, kao i neprekidnog korišćenja terapije.

psorijaza

FaLang translation system by Faboba