Ekcemi su preterane imunološke reakcije kože na uobičajene alergene. Najčešći ekcem je atopijski dermatitis.

Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis je hronični ekcem udružen sa intenzivnim svrabom, pojavom zadebljale grube kože koja je sklona pucanju i hipopigmentacijama. Distribucija atopijskog dermatitisa može biti na celom telu ili lokalizovana na pregibe i predeo oko očiju i usana, sa manifestacijom u doba novorodjenčeta, dečijem dobu ili odraslom periodu života. Najčešće je udružen sa izrazitom suvoćom kože, genetskom predispozicijom, alergijskim rinitisima, bronhitisima, astmom. Vrlo često alergeni iz mleka i jaja mogu značajno provocirati loše stanje kože.

Terapijski dostupna sredstva pored emolijenata i stalne hidratacije kože jesu kortikosteroidni kremovi, takrolimus i pimekrolimus, UV terapija, antihistaminici, povremeno antibiotici.

Oboljenje se mora lečiti, kako bi barijera kože ostala intaktna a pacijentu se omogućio san bez mučnog svraba. Ipak, niti jedan od modaliteta lečenja nije u potpunosti uspešan. Najvažnije je stalno zamašćivanje kože emolijentima. Vreme provedeno u toplim kupkama mora biti što kraće. Neposredno nakon svakog tuširanja naneti mleko za telo. Restriktivne dijete često su kontraproduktivne i mogu dovesti do ozbiljnih deficita kod dece. U zavisnosti od oblika atopskog dermatita može se lečiti kortikosteroidnim i imunomodulatornim kremama ili UVA terapijom, injekcijama kortikosteroida, metotrexatom, ciklosporinom, azatioprinom.

Kontaktni alergijski dermatitis

Recidivantno oboljenje kože koje nastaje usled ponovnog kontakta sensibilisane osobe sa alergenom. Karakteriše se pojavom crvenila, papulovezikullla, deskvamacijom, vlaženjem i svrabom. Razvija 5-7 dana nakon prvog kontakta sa alergenom, ili nakon 24-48 sati nakon ponovljenog kontakta.

Iritativni dermatitis

Najčešće se javlja na dorzalnim stranama šaka. Nastaje par sati od kontakta sa alergenom, karakteriše se pojavom žarenja, pečenja, nije praćen svrabom. U daljem razvoju se može pojaviti crvenilo, papilopustule, kruste i svrab. U hroničnoj fazi koža je zadebljala, gruba i smeđa.

Kauzalna terapija je onemogućavanje kontakta sa odgovornim alergenom. Sve drugo je simptomatska terapija, kojom se saniraju aktuelne promene, ali se ne isključuju recidivi.

Ostali ekcemi kože

Generalizovani ekcemi često nastaju kao posledica senzibilizacije organizma na bakterije ili gljivice negde na telu. Takozvana Id reakcija je još uvek nepotpuno razjašnjen mehanizam organizma. Lečenjem osnovnog oboljenja nestaje i ekcem.

 

ekcem na kozi

FaLang translation system by Faboba