Acne ili bubuljice, su zapaljensko, androgen zavisno oboljenje, koje obično nastaje u pubertetu, a neretko se može zadržati i u tridesetim i u četrdesetim godinama života. Osnovni faktori nastanka ovog stanja su preterani odziv lojnih žlezdi na uobičajene nivoe muškog polnog hormona - testosterona, što sa pojačanom keratinizacijom folikula dovodi do začepljenja kanala lojne žlezde, te se lojne izlučevine nakupljaju u koži stvarajući povoljne uslove, da se inače normalno prisutan propionibacterium acnes, pojačano razmnožava. Na ovaj način izazvan upalni proces, na koži se manifestuje pojavom komedona, papula, pustula, nodula i cisti. Nakon povlačenja upalnog procesa i usled ne lečenja ili nestručnog lečenja, vrlo često ostaju fleke, atrofični i keloidni ožiljci. Ovaj naizgled estetski problem, koji je vrlo često bolan, a koji kao posledicu može imati ne samo fleke i ožiljke, već i psihološke probleme, treba ozbiljno sagledati i započeti blagovremeno stručno lečenje.

Kako nastaju akne?

Upalni proces uvek započinje sa nastajanjem komedona (mitisera), koji svojim rastom kompromituje cirkulaciju i omogućava nakupljanje izumrlih ćelija kože, što sve skupa stvara dobre uslove za razvoj bakterija i gnoja. Tako da od neinflamovane promene komedona mogu nastati inflamovane (zapaljenske) promene papule i pustule i duboke zapaljenske akne, a to su duboke pustule i noduli. Akne mogu nastati i stalnom mehaničkom traumom kože - acne mechanica. Acne excoriee - nastaju grebanjem i cedjenjem kože, sa nastajanjem sitnih čvorova i ragada. Lekovima izazvane akne nastaju često kod korišćenja kortikosteroidnih kremova, steroida, jodida, litijuma, ređe antibiotika. Akne kod novorođenčadi nastaju kod gotovo 20% zdrave dece i spontano nestaju do 3. meseca života.

Lečenje akni i bubuljica

Nakon detaljnog uzimanja anamneze i traganja za uzrokom pojave akni i skenerskop pregleda (dubinsko posmatranje i snimanje struktura kože) postavljamo dijagnozu i započinjemo lečenje. Lečenje akni zavisi od stanja kože, stadijuma upalnog procesa, prisustva ožiljaka i fleka i drugih faktora. U skladu sa tim ordinira se isključivo individualna terapija i tretmani po meri klijenta. U cilju skraćenja toka bolesti i prevencije komplikacija akni, osim kućne terapije (antibiotici, retinoidi, seboregulatori...), potrebno je već u inicijalnim higijenskim tretmanima primeniti fizikalne procedure (SOFT laser, LED lampa, ultrazvuk, IPL, mezoporacija...).

Rani tretman akni i bubuljica je esencijalan za prevenciju doživotnog kozmetskog problema. Iako pigmentacija najčešće prolazi za 6 meseci do godinu dana, u pojedinim slučajevima može biti trajna. Atrofični ili hipertrofični ožiljci su posledica nodularnih i konglobatnih akni i vrlo često se mogu videti.

Mogu li se akne trajno izlečiti?

Da. Ovo je oboljenje koje se u potpunosti leči. Ukoliko su akne ostavile trajne ožiljke na licu ili telu može se pristupiti uklanjanju ožiljaka.

 

akne i bubuljice 01

akne i bubuljice 02

akne i bubuljice 03

akne i bubuljice 04

akne i bubuljice 05

akne i bubuljice 06

akne i bubuljice 07

FaLang translation system by Faboba